6 facts που δεν γνωρίζατε για τον πρωινο καφε και θα σας ενθουσιασουν

6 facts που δεν γνωρίζατε για τον πρωινο καφε και θα σας ενθουσιασουν
27/04/2020

Η πλειοψηφία μάλιστα των ανθρώπων, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί είναι να απολαύσουν έναν καφέ, με αρκετούς να καταναλώνουν περισσότερο από μία κούπα την ημέρα. Ο πρωινός καφές έχει μερικά οφέλη ακόμη, εκτός του ότι σας ξυπνάει.

Ποια είναι όμως τα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον πρωινό καφέ και θα σας ενθουσιάσουν;

1. Τεχνικά είναι φρούτο....ή ακριβέστερα, το κουκούτσι ενός. Το καφεόδεντρο σαν μέλος της οικογένειας των Ερυρθοδανειδών μαζί με την Κιγχόνη( που παράγει την κινίνη) και τη γνωστή Γαρδένια, παράγει άνθη τα οποία μετά την επικονίαση μετασχηματίζονται σε κόκκινους γλυκούς και αρωματικούς καρπούς. Η σάρκα αυτών των καρπών μαζί με το φλοιό αποξηραίνεται και πωλείται για την παραγωγή αφεψήματος με την ονομασία Cascara και το κουκούτσι, μετά απο επεξεργασία, καβουρδίζεται, αλέθεται και εκχυλίζεται στον αγαπημένο μας καφέ.

2. Υπάρχει κατάλληλη ώρα για να πιείτε τον πρωινό σας καφέ; Έρευνες τονίζουν ότι καλό είναι να πίνετε το καφέ σας γύρω στις δέκα. Μπορεί να βασίζεστε στον πρωινό σας καφέ για να σας ξυπνήσει, αλλά αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο την επίδραση της καφεΐνης πρέπει να κάνετε υπομονή και αυτό σημαίνει να περιμένετε λίγη ώρα από τη στιγμή που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αξίζει λίγη αναμονή λοιπόν για έναν αχνιστό καφέ τις κρύες μέρες του χειμώνα ή αντίστοιχα για έναν κρύο καφέ τις θερμές μέρες του καλοκαιριού.

3. Το απίστευτο άρωμα του καφέ μπορεί από μόνο του να σας ξυπνήσει. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο η μυρωδιά του καφέ μπορεί να έχει επίδραση στον οργανισμό σας και σίγουρα θα αποτελέσει το καλύτερο ξυπνητήρι για εσάς και τους αγαπημένους σας! Οι coffee lovers άλλωστε πρώτα μυρίζουν τον καφέ τους πριν δοκιμάσουν τη γεύση του, κάτι που δείχνει πως το άρωμα του είναι κάποιες φορές πιο δυνατό από τη γεύση του. Επομένως, αύριο κιόλας που θα έχετε μπροστά σας τον καφέ σας, δώστε λίγο χρόνο να μυρίσετε το ξεχωριστό άρωμά του και τότε σίγουρα θα ξυπνήσετε πριν καν δοκιμάσετε την πρώτη γουλιά.

4. Ο καφές βοηθά στην γυμναστική. Εάν είστε λάτρης της πρωινής γυμναστική σίγουρα χρειάζεστε μερικά «καύσιμα» για την καθιερωμένη σας προπόνηση. Ο καφές αποτελεί την ιδανική λύση, αφού ενισχύει την αντοχή, τα επίπεδα εγρήγορσης αλλά παράλληλα και τους μυς να κάψουν περισσότερο λίπος. Το πρώτο βήμα λοιπόν πριν γυμναστείτε είναι να πιείτε τον αγαπημένο σας καφέ που θα συνοδεύεται φυσικά από ένα υγιεινό πρωινό.

 5. Γνωρίζατε ότι το πόσο καβουρδισμένος είναι ο καφές επηρεάζει τη γεύση, το άρωμα του αλλά και τα επίπεδα καφεΐνης;  Ξεχωρίζουμε το καβούρδισμα σε ελαφρύ, μεσαίο και σκούρο ανάλογα δηλαδή με το πόσο είναι καβουρδισμένοι οι κόκκοι.  Μπορεί το χρώμα και η γεύση του να είναι πιο έντονη, αλλά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του καβουρδίσματος η καφεΐνη χάνεται. Την επόμενη φορά λοιπόν ζητήστε να είναι ελαφρά καβουρδισμένος και θα εκπλαγείτε με το πόσο θα σας «κρατήσει». Βέβαια, το καβούρδισμα δεν είναι ένας δείκτης ποιότητας για τον καφέ.

6. Οι ειδικοί προτείνουν να μην ξεπερνάτε τα 200-300 mg την ημέρα, τα οποία αποτελούν την κατάλληλη ποσότητα και μεταφράζονται σε 2 ή 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Άλλωστε κύριος σκοπός είναι να «εκμεταλλευτείτε» όλα τα οφέλη του καφέ, αποφεύγοντας τις υπερβολές.Ο καφές σίγουρα μπορεί να σας προσφέρει το πιο γλυκό ξύπνημα και να σας δώσει ενέργεια για να φέρετε εις πέρας όλες τις δουλειές της ημέρας. Απολαύστε τον χωρίς ενοχές αφού οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι πολλές!