Έχει κατακτήσει τις καρδιές μας και είναι η μοναδική συνήθεια που δεν θέλουμε να αλλάξει από τη ρουτίνα μας. Τον έχουμε συνδέσει με ένα μικρό δώρο αγάπης που κάνουμε στον εαυτό μας και μάλιστα γίνεται ακόμη πιο απολαυστικός όταν το μοιραζόμαστε με αγαπημένα μας πρόσωπα.
Ο καφές λοιπόν πρώτα από όλα είναι συναίσθημα και αυτός είναι κύριος λόγος που έχει αποκτήσει πραγματικούς fans που τον ακολουθούν πιστά τόσα χρόνια. Έχετε αναρωτηθεί όμως ως coffee lover, ποια είναι η ιστορία πίσω από τον καφέ;
Η κινηματογραφική ιστορία του καφέ λοιπόν ξεκινάει…
Οι δυο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες από που πήρε το όνομά του το δημοφιλές ρόφημα. Η πρώτη αναφέρει από τη λέξη «Κάφφα», η οποία είναι μια περιοχή της Αιθιοπίας και η δεύτερη ότι προέρχεται από τη λέξη «gahwa» που στην αραβική γλώσσα σημαίνει ποτό που παρασκευάζεται από φυτά. Όταν ο καφές πρωτοσυστήθηκε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί».
Η παραγωγή του καφέ ξεκίνησε στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στην Αιθιοπία με τα πρώτα καφεόδεντρα να κάνουν την εμφάνισή τους και ποιος φανταζόταν τότε ότι η ιστορία του θα είχε τόση μεγάλη εξέλιξη ανά τα χρόνια και θα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο;Mάλιστα, φυλές της μαύρης ηπείρου κατάλαβαν από νωρίς τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ και αναμείγνυαν τα άνθη του με πρώτες ύλες ώστε να παρασκευάσουν τονωτική τροφή για να έχουν δυνάμεις κατά τη διάρκεια πολέμων.
Πώς ανακάλυψαν τον καφέ;
Σίγουρα οι μύθοι γύρω από ανακαλύψεις πάντα έχουν ενδιαφέρον, έτσι και ο μύθος για το πώς ανακαλύφθηκε το αγαπημένο μας ρόφημα. Η αλήθεια είναι ότι έχουν καταγραφεί αρκετοί μύθοι και θεωρίες αλλά ένας είναι ο επικρατέστερος.
Ο μύθος λοιπόν αναφέρεται σε ένα βοσκό που παρατήρησε πως τα ζώα του γίνονταν ακόμη πιο ζωηρά όταν έτρωγαν κόκκινους σπόρους και φύλλα από έναν συγκεκριμένο θάμνο. Το γεγονός αυτό τον έκανε να θέλει να μάθει την αιτία και έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει και ο ίδιος. Όταν λοιπόν έφαγε από αυτούς τους σπόρους διαπίστωσε πώς ένιωθε πιο ζωηρός όπως ακριβώς τα ζώα του και αυτό το παρατήρησε και μια αποστολή μοναχών που περνούσε από εκείνα τα μέρη. Οι μοναχοί τότε αμέσως μάζεψαν σπόρους και άρχισαν να τους βράζουν και να χρησιμοποιούν το «μαγικό» ρόφημα για να τους κρατάει ξύπνιους στις αγρυπνίες που τελούσαν. Όταν όμως ενημέρωσαν τον ηγούμενο για αυτή τους την ανακάλυψη, εκείνος τους θεώρησε έργο του «κακού» και τους πέταξε στη φωτιά. Τότε άρχισε να αναβλύζει το υπέροχο άρωμα του καβουρδισμένου καφέ που τον ανάγκασε να παραδεχθεί πως αυτοί οι κόκκοι προέρχονται σίγουρα από τον Θεό.
Το καφεόδεντρο
Το καφεόδεντρο είναι ένα θαμνώδες φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά κλίματα του Ισημερινού και παράγει καρπούς που μοιάζουν θα λέγαμε με κεράσια. Όταν ωριμάσουν, αλλάζουν χρώμα και από πράσινα γίνονται κόκκινα, αυτό φανερώνει ότι είναι έτοιμα για συγκομιδή. Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι που γίνεται η διαδικασία της συγκομιδής, είτε με το χέρι, είτε με τη μέθοδο της αυτογύμνωσης, δηλαδή του τραβήγματος όλων των καρπών από το κλαδί, είτε με τη μέθοδο της διαλογής μόνο των ώριμων καρπών. Στο επόμενο στάδιο διαχωρίζεται η σάρκα από τον σπόρο ενώ ο σπόρος θα καβουρδιστεί ώστε να αλεστεί για την παραγωγή ροφημάτων. Οι πέντε πρώτες χώρες σε παραγωγή καφέ η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Ινδονησία και η Ονδούρα.
Το συναρπαστικό ταξίδι του καφέ
Το 1964 άνοιξε το πρώτο καφεκοπτείο στην Ιταλία και έπειτα ακολούθησε το πρώτο καφενείο στη Βιέννη που ιδιοκτήτης του ήταν ο Kulczycki. Το όνομα του καφενείου ήταν «Blue Bottle Coffee House» και ο καφές που σέρβιρε τους πελάτες του ήταν βρασμένος σε νερό και τον αρωμάτιζε με γάλα και μέλι. Πολύ σύντομα ο καφές διαδόθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και γνώρισε μεγάλη αποδοχή. Τον 18ο αιώνα ο καφές έφτασε στην Αμερική από τους Γάλλους μέσω των αποικιών τους. Στη Βραζιλία, που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη καφέ, ο σπόρος πέρασε το 1727. Ακολουθεί η Τζαμάικα την ίδια εποχή, το 1740 στο Μεξικό, το 1784 στη Βενεζουέλα και στα τέλη του αιώνα στην Κολομβία. Το 1893, ο καφές πέρασε από τη Βραζιλία στην Κένυα και την Τανζανία, ολοκληρώνοντας έτσι το παγκόσμιο ταξίδι που ξεκίνησε, στην Αιθιοπία, 900 χρόνια πριν.
Σήμερα ο καφές δεν λείπει από κανένα σπίτι και μάλιστα διαπιστώνεται συνεχόμενη αύξηση της παραγωγής γεγονός που δείχνει ότι θα συνεχίσει το συναρπαστικό του ταξίδι!