5 λογοι που ο καφες κανει καλο

5 λογοι που ο καφες κανει καλο
27/04/2020

    Εάν ανήκετε σε εκείνους που δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς να έχουν πιει καφέ, οι παρακάτω 5 λόγοι θα δώσουν άλλη διάσταση στον «εθισμό» σας στην καφεΐνη. Με άλλα λόγια, ο καφές κάνει καλό και η επιστήμη είναι εδώ για να το επιβεβαιώσει!

    Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τον καφέ και την καφεΐνη, αποδεικνύουν ότι η διεγερτική αυτή ουσία δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, αντιθέτως έχει πολλά οφέλη.

Ποια είναι αυτά τα οφέλη;


1.H μυρωδια του καφε μειώνει το αγχος

    Ο καφές διαθέτει αγχολυτική δράση. Το άρωμα του καφέ σύμφωνα με έρευνες μειώνει αισθητά τα επίπεδα του στρες καθώς παρουσιάζει αλλαγές στην πρωτεΐνη του εγκεφάλου που συνδέεται με το άγχος. Δεν έχετε λοιπόν παρά να συνεχίζετε να απολαμβάνετε τον πρωινό σας καφέ και μάλιστα να τον φτιάχνετε μόνοι σας ώστε να χαλαρώνετε με τα αρώματά του.


2. Ο καφες περιεχει αντιοξειδωτικα συστατικα

     Πολλά από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καρπού του καφέ καταλήγουν στο τελικό ρόφημα. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά περιλαμβάνουν ορισμένες ουσίες, γνωστές ως πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες δρουν ενάντια των ελευθέρων ριζών που σχηματίζονται καθημερινά στο σώμα μας και αποτελούν μια «ασπίδα» για τη γήρανση. Ο καφές «ενισχύει» την ομορφιά καθώς τα αντιοξειδωτικά έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.


3. Ο καφες βοηθαει τη μνήμη
    Oι μέχρι τώρα έρευνες αναφέρουν ότι ο καφές αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους της μνήμης. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη των ενηλίκων. Ακόμη, άλλες μελέτες παρουσιάζουν ότι η καφεΐνη ενδυναμώνει και βελτιώνει τα επίπεδα της μνήμης τόσο τις πρωινές όσο και τις βραδινές ώρες σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Η καφεΐνη έχει την ιδιότητα να διεγείρει τον εγκέφαλο και να δημιουργεί «εγρήγορση» αλλά και διάθεση για συγκέντρωση γεγονός που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μνήμη.


4. Ο καφες μπορεί να σας κανει ευτυχισμενους
     Η καφεΐνη χαρίζει μία αίσθηση ευφορίας στον οργανισμό, λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Προκαλεί αύξηση στο επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία είναι η χημική ουσία που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ευδιάθετοι. Ναι λοιπόν, ο καφές μπορεί πραγματικά να σας κάνει πιο ευτυχισμένους και δικαιωματικά αξίζει τον τίτλου του must-have ροφήματος!


5.  Ο καφες βελτιώνει την αθλητική επίδοση
     Σύμφωνα με μελέτες η καφεΐνη είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Η συχνή κατανάλωση καφέ, που αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των αθλητικών δυνατοτήτων. Για να είναι ακόμη μεγαλύτερη η αθλητική σας απόδοση καλό είναι η καφεΐνη να καταναλώνεται 60 λεπτά πριν την άσκηση.